زباله سوزها

به طور کلی سه مدل استاندارد و دو مدل غیر رایج از زباله سوزها در صنعت مورد استفاده قرار می گیرد که در ادامه تشریح می شوند.

زباله سوز توده ای

این نوع زباله سوز متداول ترین نوع زباله سوز و بسیار مشابه بویلر بخار با سوخت زغال سنگ است. از مزیت های زباله سوز توده ای آن است که مخلوط پسماند ورودی کمترین نیاز را به تفکیک دارد و صرفاً قطعات بزرگ مانند لوازم خانگی و تکه های درشت درختان جدا می شوند.

این پسماند به واحد آورده شده و در داخل گودال ذخیره سازی قرار می گیرد. یک جرثقیل هوایی مخلوط پسماند را هم زده تا سوخت یکنواخت تری به دست آید و بعد آن را به درون یک قیف ریخته تا به واسطه آن روی صفحه مشبک درون کوره قرار گیرد. دمنده های تعبیه شده روی دیواره و کف کوره هوای مورد نیاز فرآیند احتراق را فراهم می کنند.

پسماند در دمای بهینه 1100 درجه سانتی گراد می سوزد و حدود 45 تا 70 دقیقه روی صفحه می ماند تا از کامل شدن احتراق اطمینان حاصل شود. به گازهای حاصل از احتراق با تزریق سوخت مکمل برای چند ثانیه مجدداً حرارت داده می شود تا ترکیبات شیمیایی مقاوم کاملاً تخریب شوند. سپس گازهای داغ، آب های جاری در لوله های بویلر را تبدیل به بخار کرده که به منظور تولید برق، حرارت و یا سایر اهداف تأمین انرژی مورد استفاده قرار می گیرد.

در نهایت گازها پیش از تخلیه به اتمسفر به ادوات کنترل آلودگی ارسال می شود. این تجهیزات مجهز به سیستم تزریق آمونیاک برای کنترل اکسیدهای نیتروژن، اسکرابر خشک جهت کنترل گازهای اسیدی و اکسیدهای گوگرد، سیستم تزریق کربن جهت حذف جیوه و دی اکسین و همین طور کیسه تصفیه برای جمع آوری ذرات معلق می باشد.

خاکستر انباشته شده در کف کوره از طریق تسمه نقاله تر به ناحیه انبارش تخلیه شده و از آن جا به صورت دوره ای به لندفیل انتقال می یابد. در برخی واحدها قطعات فلزی نسوخته را از خاکستر جداسازی و بازیافت می کنند. خاکستر شناور نیز پس از جمع آوری با اسکرابر خشک و کیسه تصفیه به لندفیل منتقل می شود. ظرفیت زباله سوزهای توده ای می تواند از 90 تا 2700 تن در روز متغیر باشد.

زباله سوزهای پیمانه ای یا پیش ساخته

این زباله سوز مشابه زباله سوز توده ای اما در ابعاد کوچک تر است؛ به طوری که ظرفیت آن در محدوده 14 تا 365 تن پسماند در روز می باشد.

زباله سوز با سوخت مشتق شده از پسماند

این زباله سوز فقط قادر به سوزاندن پسماندی است که از پیش تفکیک شده و از لحاظ محتوای انرژی، رطوبت و خاکستر یکسان سازی شده باشد. یکی از مزایای این زباله سوز آن است که مواد قابل بازیافت مانند آهن، آلومینیوم و شیشه طی فرآیند می تواند حذف شود. این نوع زباله سوز از زباله سوزهای توده ای کوچک تر بوده و قابلیت کنترل بهتر و راحت تری دارند.

زباله سوزهای بستر سیال

این زباله سوز سوخت مشتق شده از پسماند را به درون بستری سست و متحرک از ماسه و سنگ آهک که در بخش فوقانی کف کوره قرار دارد، تزریق می کند. بستر مزبور توسط جریان هوای رو به بالا به حالت معلق درآمده و سیال گونه است.

بستر سیال ماسه و سنگ آهک به انجام احتراق کامل کمک کرده و موجب توزیع یکنواخت گرمای آزاد شده حاصل از احتراق و دستیابی به خاکستر با ساختار یکپارچه می گردد. به علاوه سنگ آهک باعث خنثی شدن اسیدها می شود. از این رو در این زباله سوز ها بازدهی فرآیند احتراق بالاتر بوده و آلاینده های معمول در آن ها نسبت به سایر زباله سوزها کمتر است.

زباله سوزها با کوره دوار

این زباله سوزها که مشابه کوره های رایج در صنعت سیمان هستند، استوانه هایی بزرگ و شیب دار بوده که با مواد نسوز و مقاوم حرارت اندود شده اند. کوره حین احتراق در دماهای نسبتاً بالا به آرامی می چرخند. سوخت مکمل نیز عموماً استفاده می شود. این زباله سوزها بسیار انعطاف پذیر بوده و قابلیت سوزاندن پسماندها در انواع و اندازه های مختلف را دارند. قطر معمول کوره در این زباله سوزها 5/2 تا 3 متر است. مدت زمان قرارگیری پسماند در دمای بالا به واسطه طول و میزان شیب کوره قابل کنترل است.

لازم به ذکر است که برای خنک کاری و استفاده از انرژی گازهای داغ احتراقی در زباله سوزها غالباً از آب استفاده می شود. از این رو زباله سوزهای نوین امروزی همواره دارای واحد تصفیه آب نیز هستند.

زباله سوزها

شرکت مهندسان مشاور آرین ستاک اندیش

محیط زیست برای ما
ما برای محیط زیست

شرکت مهندسان مشاور آرین ستاک اندیش با بیش از یک دهه سابقه در حوزه محیط زیست آماده ارائه خدمات در زمینه مدیریت پسماند به ویژه امکان سنجی فنی و زیست محیطی استفاده از زباله سوزها می باشد.


دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

چهار − 1 =